Magiska dockor & fantastik, Intervju med Magic Frigren

Hon är författare, serieskapare, videokreatör, häxa och mer därtill. Magic Frigren har minst sagt många strängar på sin lyra! I den här intervjun berättar hon om hur hennes mystiska dockor kommer till liv och var hon hämtar sin inspiration. Några tips för den som har författardrömmar blir det också. Följ med i Magics magiska värld 🖤

Magics tecknade serie Magikonsult finns att läsa online men har också publicerats som svenskt album, i tidningen Homemade Comics och i den amerikanska nyhetstidningen Zenith News. Hon har även gett ut fantasyromanen Transformationen som är den första delen i en trilogi. Utöver det har hon en YouTubekanal och Instagram där hon delar med sig av sina alster, magi och finurliga stop motion videos (måste ses!).

Kreativitet är med andra ord något som flödar ända ut i Magics fingerspetsar. Man undrar hur hon hinner med alla olika projekt och samtidigt få med sina små kluriga detaljer.

Du skriver böcker, tecknar en egen serie och spelar in videos. Har du några fler ”hemliga” talanger?

-Jag samlar ju på läskiga dockor, men jag tillverkar också egna. Alla de dockor som syns till i mina kortfilmer har jag skapat. Jag gör deras huvuden, händer och fötter i papier-mâchéteknik och sen syr jag kroppar åt dem.

Dockmakeri är något jag tycker är väldigt roligt. Har många dockor i huvudet som väntar på att materialiseras, säger Magic Frigren

Redan som 25-åring gav hon ut sin bok Transformationen och det var också då som hon startade sitt förlag Magic Frigren Press.

Var kan man hitta dina böcker och serier?

-Överallt. Bara att söka på Magic Frigren på Adlibris, Bokus etc, eller be sin lokala bokaffär att beställa in mina böcker. 

Men om man vill ha det lägsta priset ska man gå in på min egen webshop. Det går även att kontakta mig på  instagram om man vill ha ett signerat ex. 

Har du något tips för den som också vill publicera en bok? Var börjar man?

-Nuförtiden finns det många vägar att gå som författare. Man kan försöka gå genom ett traditionellt förlag eller göra allt på egen hand.

Vad man väljer beror helt på vilken typ av bok man har skrivit och vad man vill med den. Så rådet är väl att fundera över vad som skulle passa ens egen bok bäst och göra research utefter det. Fundera på vilken målgrupp boken riktar sig till och hur den kan nås på bästa sätt.

Fantastik är en genre som är svår att få ut på traditionell väg i Sverige.

Magic Frigren

-I mitt fall startade jag eget förlag. Jag vill inte bara publicera sånt jag skrivit utan även andras alster. Det senaste stora projektet i förlaget var boken ”Stora Dockantologin” där 21 olika författare bidrog med noveller om dockor.

Fantastik är en genre som är svår att få ut på traditionell väg i Sverige. Speciellt om man inte redan är känd. Min ambition är att vara det förlag som satsar på fantastik och mer experimentella böcker. 

Med inspiration från det övernaturliga

Magic brinner verkligen för att berätta historier och fantasin är det inget fel på. Hon skapar sina dockor själv och 10 sekunders animation i en stop motion video tar ungefär en kvart att göra.

Du verkar ha mycket fantasi, var kommer alla idéer från? 

-Önskar att jag visste! Jag har alltid haft huvudet fullt av historier och älskat att skapa. Men en stor inspirationskälla är definitivt ockultism, folktro och det övernaturliga.

Min roman Transformationen är inspirerad av den alkemiska filosofin. Alkemisterna ville inte bara transformera bly till guld på ett materiellt plan utan deras sanna mål var att uppnå ett högre andligt tillstånd. De ville skapa ett slags själsligt guld kan man säga. Transformationen handlar om denna mystiska inre process, relationer och ett mysterium som för samman människor från olika tider.

Just nu skriver jag på uppföljaren till Transformationen och förbereder första boken för publicering på engelska. 

Prim blir omedelbart förtjust i Lizzy (Kärlek vid första inbrottet!) och serien följer deras olika äventyr och romans.

Magic Frigren om serien Magikonsult

-Min webcomic Magikonsult är också inspirerad av det magiska och övernaturliga men på ett mer slapstickartat sätt. Serien handlar om Lizzy som arbetar som magikonsult vilket innebär att hon hjälper folk som har problem av  övernaturligt slag. Hon har ett stort hus fyllt med magiska föremål. Hon träffar en wannabe superskurk, Prim, som vill stjäla ur Lizzys samling. 

Prim har en arme av tvättbjörnar som hjälper henne. Prim blir omedelbart förtjust i Lizzy (Kärlek vid första inbrottet!) och serien följer deras olika äventyr och romans.

Magikonsult finns också publicerad som två tryckta samlingsalbum på svenska för de som inte gillar att läsa på skärmen. Finns också på Adlibris och i min webshop

Utdrag ut den tecknade serien Magikonsult

Dockor ska vara en gullig barnleksak men det krävs inte mycket för att en docka ska kännas ”fel”.

Magic Frigren

-Vad det gäller det visuella i mina kortfilmer på YouTube kanalen The Secret Doll Society så är jag väldigt influerad av creepy cute estetiken, vintage circus illustrationer och stumfilmer. Jag försöker hitta en balans mellan kusliga och söta inslag.

Jag tror min fascination för dockor och clowner kommer ur det. Dockor ska vara en gullig barnleksak men det krävs inte mycket för att en docka ska kännas ”fel”. Ögonen är lite för stirriga eller ansiktet ser för levande ut… Det skapar en kontrast mellan det oskyldiga och det skrämmande.

Jag är fånigt svag för den där skräckfilmsklyschan när någon är på en plats som borde vara öde och tyst men plötsligt tonar ljudet av en glad gammeldags låt fram. Helst spelad på en raspig grammofonspelare. Själva musiken är lättsam men den antyder en farlig närvaro som inte borde vara där… Det skapar en surrealistisk obehaglig stämning som jag älskar. En stämning jag försöker fånga i mina egna filmer genom att blanda det söta och magiska med mörkare teman. 

Även dockorna har tillgång till nätet

Magic Frigren

Och visst har dockorna det där säregna utseendet som Magic är ute efter. Söta och ”fula” på samma gång med ett mystiskt snällt men lite pillemariskt uttryck ansiktet. Var och en av dem utstrålar en egen personlighet. Magic har alltid tyckt om dockor men det var först när hon var 15 som hon på allvar började samla på dem.

Kan du berätta lite om dina dockor? Finns det kanske någon favorit?

-De jag har skapat själv har såklart en speciell plats i mitt hjärta. Men jag har ingen favorit bland dem, gillar alla på olika sätt. (I alla fall officiellt. Farligt att säga något annat… Även dockorna har tillgång till nätet, hehehe…) 

På min personliga youtubekanal Miss Magic Girl tv så började jag skoja om att mina dockor har sitt eget hemliga sällskap. Vilket så småningom ledde till att dockorna fick sin egen kanal: The Secret Doll Society. Videorna där handlar om mig och dockorna och hur vi löser mysterier tillsammans.

Jag älskar att försöka klura ut hur jag ska få till alla specialeffekter. Jag tar mycket inspiration från tidig stumfilm. Jag tycker det är kul att de effekter som måste ha känts som magi när film var nytt nu går att göra på en vanlig smartphone. Så som dubbelexponering, stop motionanimation och så vidare. 

De dockor som hittills synts till i videorna är Amadeus, Henrietta och Ada. Amadeus är akademiker och filosof. Han har blå hud och horn. Han är gift med Henrietta som är en clowndocka. Hon är en gråtmild, nervös dam men med en hemlig vild sida. Efter några glas vin dansar hon gärna på bord till exempel. Sen har vi Ada som är väldigt avmätt och torr trots sin randiga partyhatt. Snart kommer jag introducera Brutus som är en docka med ett buffelhuvud. Han är väldigt snäll och klumpig. 

Magic tillsammans med Brutus
Dockorna Henrietta och Amadeus är gifta

Magic har ett stort intresse för det mystiska och ockulta. Den som googlat inom ämnet har förmodligen någon gång landat på hennes blogg Miss Magic Girl som samlar information om det okända. Där kan du läsa om allt från spöken och magi till konspirationsteorier och kända bluffar om det övernaturliga.

Du har varit öppen med att du är häxa, vad innebär det för dig? 

-För mig innebär det jag håller på med häxkonst, går min egen väg och försöker transformera mig själv till min högsta potential. Utövandet av magi har alltid varit en del av mig. Långt innan jag kom i kontakt med wicca, paganism och så vidare på nätet.

Att ritualer och tankens kraft kan påverka ens verklighet har alltid känts helt naturligt för mig. Jag älskar att göra research om ockultism och olika magiska traditioner.

Jag tror att det är viktigt att skapa sin egen andliga väg. Undvika dogmatiskt tänkande, inte låta sig påverkas av gruppdynamiker eller andliga gurus utan istället alltid ifrågasätta, analysera och vara öppen. Följa det som känns rätt i hjärtat. Jag tror alla måste finna sin egen personliga länk till de andliga dimensionerna av tillvaron. Vilket är det stora temat i Transformationen. 

https://youtu.be/-5x-mq376XU

Har du något råd för den som precis börjat intressera sig för det ockulta? 

-Läs, läs och läs! Det ockulta är ett enormt ämne och jag tror det är bra att närma sig det från så många olika vinklar som möjligt. Inte bara läsa om en tradition eller böcker av en viss författare. Försök hitta olika perspektiv och åsikter.

Vad det gäller häxkonst så rekommenderar jag att börja enkelt. Meditationer, reningsformler och skyddsformler är en bra grund. När man öppnar sig för det mystiska i tillvaron så börjar man ofta få tecken i vardagen som hintar om ens egen magiska väg. Var uppmärksam på dina drömmar, djur du ser, siffror som upprepar sig etc. 

Här hittar du Magic Frigren:

Webshop (Här finns Magics böcker)

Författarprofil på goodreads

Webcomic Magikonsult 

Miss Magic Girl tv (Personlig YouTube kanal)

The Secret Doll Society (Dockornas YouTube kanal med kortfilmer)

Instagram: @missmagicgirl 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *