”Brand ambassador” scam på Instagram

Har du fått ett dm på Instagram från någon som frågar om du vill vara ambassadör för ett märke som du inte känner igen? Var försiktig, det kan vara en scam.

Foto: Foto av Charles Parker från Pexels

Scammarna letar ofta nya ”offer” bland populära hashtags som tex. #Goth eller #Killstar . Personer som använder dessa hashtags kanske har en hemlig önskan att bli en influencer och kan därför vara mer mottagliga.

Hur går scammen till? Du får ett meddelande från en annan Instagram än själva företaget där du blir tillfrågad om att vara en ”brand ambassador” och om du är intresserad ska du kontakta deras officiella Instagram.

När du kontaktar klädmärket på instagram förklarar de att ambassadörsskapet går ut på att du köper något från deras webshop till ett rabatterat pris. Ibland 30%, 50% eller till och med 70% rabatt! Du har också möjlighet att ge dina följarare rabatt genom en rabattkod.

Så vad är det som är scammen? Kolla noga på företagets webshop. Är det inte lite väl saftiga priser? Känner du kanske till och med igen något plagg från lågprissidor som wish eller aliexpress? Samma plagg som här kostar 1000kr kan du klicka hem i deras appar för 20kr. Du hittar bilder och exempel på detta i artikeln Killstarkopior säljs dyrt. Då är din personliga rabattkod en väldigt dålig deal…

Var tjänar företaget sina pengar? Jo på alla som betalar ett kraftigt överpris för billiga produkter i tron att de är utvalda till att bli deras ambassadör. Gå inte på detta!

Foto: Mikhail Nilov från Pexels

Tänk på att:

  • Många följare på Instagram är ingen garanti för ett seriöst konto, följare kan köpas.
  • En influencer ska inte behöva betala för att göra reklam.
  • Ta inga snabba beslut när företag ger dig ett erbjudande utan ta ett steg tillbaka och tänk igenom det.
  • Google is your friend. MEN, dessa konton försvinner ofta snabbt och nya snarlika skapas så det finns oftast inte särskilt mycket info om webshopparna.

Har någon försökt lura dig på Instagram och vad gjorde du då?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *