Från beautyblogg till goth drottning, vi möter Jenny Elisabeth

Hon är en riktig goth queen och hennes blogg är ett måste om du älskar smink eller vill få plussize inspiration. I den här intervjun delar Jenny med sig av sina bästa goth-tips, hur hon fick byta inriktning på bloggen för att komma ur sitt shoppingberoende, och mycket mer!

Hur skulle du beskriva din alternativa stil?

-Det första jag tänker på, tyvärr, är ”enkel”. I takt med att jag blivit äldre så har stilen både på kläder och makeup blivit mer enkel. Avslappnad, vardaglig typ. Det finns en term som passar rätt bra och det är ”grown up goth”, när man söker på det på Pinterest så får man upp massor med bilder på personer som har liknande stil som jag. Enkla plagg, någon cool accessoar, allt är svart. Typ, säger Jenny.

Jenny är 35 år och hennes hjärta slår några extra slag för subkulturer, beauty, kroppsmodifiering, fishnet och Dr Martens men vi som följer henne vet att det slår volter för flickvännen Evy 🖤

Jenny är född och uppvuxen i Haparanda och flyttade sedermera söderut. Tillslut hamnade hon i Falkenberg och där har hon stannat i 14 år. Men som alternativ i en mindre stad sticker man också ut lite mer.

Även om du själv beskriver din stil som ”enkel” så sticker den ut en hel del, vilken reaktion brukar du få från omgivningen?

-När jag började klä mig som en gothare så var jag ganska ung, jag var nog 14 och då bodde jag i Haparanda. Jag var ensam om att tillhöra en subkultur, i alla fall tills jag började på gymnasiet. Man kunde ju tro (hoppas kanske) att personerna jag gick i skola med hade varit de som varit accepterande, men så var det inte. Den bästa reaktionen jag fick medan jag ännu bodde i Haparanda var en äldre kvinna (ca 80 år) som satte sig bredvid mig på busstationen och pratade med mig. Hon sa att ”det är så kul att ungdomar vågar vara sig själva!”, och att hon gillade min tyllkjol.

Nu har jag bott i Falkenberg sen 2007, det är en större mindre stad kan man säga, har fått en del glåpord kastade efter mig men också kommentarer (från unga killar i gäng) om att ”Halloween är på hösten”.
Även här i Falkenberg har jag stött på flera äldre (65 år och uppåt) som positivt kommenterat mitt smink, min handväska, mina kläder och så vidare.

Vad skulle du ge för råd till någon som vill klä sig mer typ gothigt som dig? Var börjar man?

-Goth är så mycket mer än kläderna vi bär. Men jag skulle säga att man inte ska sikta in sig på att enbart ha en garderob full med (goth)märkeskläder. Dels blir det fruktansvärt dyrt (men har du råd med det så go ahead) och så skapar man inte en egen stil på det sättet.

Det är inte kläderna som gör dig till en gothare

Jenny Elisabeth

-Börja med svarta skinny jeans en band t-shirt och ett par kängor typ. Basplagg, så som t-shirtar, linnen, skjortor, kjolar, klänningar, skinny jeans osv är alltid bra att ha och det är det som utgör 95% av min garderob. Mixa och matcha plagg från ”vanliga” butiker/märken med kläder från gothmärken!

Hösten är också en toppensäsong för oss gothare för då har de flesta vanliga kedjorna ofta plagg i sammet, spets och liknande. Spetsplagg kan också dyka upp på våren!

Man måste inte köpa kläder från uttalade gothmärken, det är inte kläderna som gör dig till en gothare.

Shoppingberoende och prestationspress

Bloggen skapades 2016 och var då en renodlad beauty blogg där hon testade cruelty-free smink. Men bloggens tema visade sig bli problematisk för Jenny som kämpade med ett shoppingberoende och höga krav.

2020 behövde hon en förändring men hon ville fortfarande behålla bloggen. Det kom till en vändpunkt på hösten då bloggens fokus ändrades till livsstil, mode, goth och en gnutta beauty. Efter det har hon mått mycket bättre.

Du hade tidigare en beautyblogg men skrev sedan ett väldigt öppenhjärtigt inlägg om ditt shoppingberoende och bytte inriktning till lifestyle. Vilken reaktion fick du på det och hur är din syn på bloggandet idag?

-Jag fick många fina kommentarer när jag bytte inriktning till livsstil både på bloggen och på Instagram. Jag trodde inte att det skulle beröra eller påverka någon annan än mig själv faktiskt. I dagsläget velar jag lite fram och tillbaka med bloggandet, jag tar det 95% mer lugnt med det nu och har helt släppt det där med att ”jag måste få upp ett inlägg måndag, onsdag, fredag och söndag” utan tar det som det kommer. Jag gör det mer för min egen skull nu och tänker inte längre att jag skulle vilja ha bloggandet/sociala medier som en sidoinkomst.

Det blev så mycket roligare när jag ändrade det tänket, men vissa gånger kan jag tyvärr sakna att se besöksstatistiken stiga istället för att sjunka, och jag funderar lite på om jag vill göra någon förändring med bloggen (inom kategorin livsstil då) för jag har börjat sakna det lite nu när jag bara låtit den stå.

Bloggandet för mig var något att pyssla med under dagarna då jag var sjukpensionär, tyvärr valde jag en inriktning (beauty) som inte fungerade ekonomiskt. Bloggandet är en grej jag saknar att pyssla med, jag tycker om det.

Jag får ofta frågan hur jag kan gå ute med svart läppstift, jag är tyvärr ett dåligt exempel för svart var färgen jag testade först och direkt kände mig hemma i.

Jenny Elisabeth

Har du något ”hemligt” smink-tips till oss som inte är så duktiga eller känner oss osäkra?

-Det är inte ett så ”hemligt” tips direkt, för jag tror att man får upp detta tips väldigt snabbt om man Googlar. Jag fick tipset att ”leka med smink innan du ska tvätta bort det för dagen”, det är ett perfekt tillfälle att öva på eyeliner eller läppstift eller vad det nu är du vill öva på! Smink har egentligen inga regler, men det finns olika tillvägagångssätt.

Känner man sig osäker när man sminkat sig, men vill använda mer smink pga det är (förhoppningsvis) kul, så släng på det där läppstiftet du längtat efter att testa. Gå sen runt hemma hos dig och vänj dig vid hur du ser ut med läppstiftet.

Jag får ofta frågan hur jag kan gå ute med svart läppstift, jag är tyvärr ett dåligt exempel för svart var färgen jag testade först och direkt kände mig hemma i. Men jag tror att jag har byggt upp ett ”thick skin” (i 8 fall av 10 i alla fall), jag registrerar inte när folk tittar eller pratar om mig. Den tjocka huden är en sak som kommer på köpet med att man trivs med hur man ser ut!

I Jennys närhet spelas det ständigt musik och favoritgenrer är goth/gothic rock/postpunk och liknande. Hon tittar också gärna på Dr Who eller lyssnar på true crime poddar. Kanske till och med allt på samma gång.

Du älskar musik. Vad lyssnar du helst på just nu?

-Jag har totalt snöat in på Horror Vacui, det är ett band från Italien som beskriver sig själva som ”punker than dark, darker than punk”. She Past Away, Merciful Nuns, Canis Lupus och Corpus Delicti är också band som ”går varma” på min Spotify!

Har också gjort ett par nya upptäckter, banden The Rope och The Other. The Rope är mer gothic rock, medan The Other beskriver sig själva som horror punk.

Jennys blogg hittar du på jennyelisabeth.se och för dig som föredrar Instagram så finns hon även där som @jennysashes . Men kolla gärna in båda 🖤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *