Goth Blogg, Intervju med Septicemia

Bloggare, musiknörd, och en riktig hejare på DIY. Septicemia berättar om bloggen som andningshål, vikten av musik och varför hon valt att blogga på Engelska.

Det som lockar med Septicemias blogg är hennes sätt att uttrycka sig i text. Det är inte en dagbok över vad hon har gjort under dagen utan inläggen handlar mer om hennes tankar och reflektioner. Hon är väldigt öppenhjärtig och beskriver ofta saker som nog många känner igen sig i. Ibland bjussar hon på ett fint DIY projekt som hon jobbat med och eftersom hon älskar musik är hon också snabb att dela med sig av sina favoriter.

Hur skulle du beskriva din stil?

-Förmodligen rätt typisk gothare; svartklädd, svartsminkad med klumpiga kängor. Håret är svart, halvlångt och gör som det själv vill. Jag gillar att blanda stilar, allt från postapokalyptiska armébyxor till romantiska smycken, vanliga bandtröjor och lack, säger Septicemia.

-Egentligen är jag ganska lat och letar fram en outfit som jag går omkring i under någon månad för att sedan byta till något annat. Just nu är det mest korta shorts, fishnets och vanliga t-shirts, kombinerat med nitar, smycken och kängor. I vintras var favoriten en neoviktoriansk kjol och hög hatt. Stora kängor, gärna med stålhätta eller platå och massor av konstiga detaljer som bryter av mot feminina kläder är rätt typiskt för mig.

När det gäller smink är jag väldigt bekväm och kör nästan alltid på samma tvättbjörns-look runt ögonen, med viss färgvariation. Hellre odöd än söt.

Det är så här jag har sett ut i snart 20 år och har aldrig riktigt brytt mig om vad andra tycker

Septicemia

Hur är din upplevelse av att sticka ut från mängden?

-Jag tänker inte ens på att jag sticker ut för det mesta, det är så här jag har sett ut i snart 20 år och har aldrig riktigt brytt mig om vad andra tycker.

De flesta som jag möter är positiva och nyfikna. Det finns så klart gränslösa personer, framför allt män på internet, men oftast så får jag bara positiva kommentarer gällande min stil.   

När jag frågade Septicemia om hon ville ställa upp på en intervju svarade hon att jo visst, men hon tyckte själv inte att hon hade ett särskilt spännande liv. Så kanske man lätt tänker när man bor i en mindre stad men det som är vardag för en kan vara intressant för någon annan. På Septicemias blogg är det inte så många utsvävande äventyr utan det är snarare lugnet och igenkänningsfaktorn som drar.

Finns det någon alternativ community eller aktiviteter där du bor?

-Nej, jag bor i en typisk småstad och här finns tyvärr väldigt lite aktiviteter för alla som inte gillar idrott. För mig är närheten till naturen värd väldigt mycket mer än storstadsliv och jag planerar inte att flytta för att komma närmare ett IRL community. Däremot önskar jag att det var närmare till ställen som håller i spelningar, att gå på konsert kräver alltid övernattning på grund av avståndet.

Ponchon har Septicemia sytt själv

Septicemia gillar att skriva och i en värld där många övergett livsstilsbloggandet så håller hon fast vid bloggen Rabid Hole. En skön kontrast till Instagram och TikTok som ibland kan bli lite utseendefixerat.

Hur länge har du bloggat och hur ser du på formatet blogg?

-Jag har bloggat sedan 2003 men på andra ställen än Rabidhole. Att det förmodligen är ett utdöende format skiter jag i, jag gillar att skriva och plattformar som Instagram eller Facebook är rätt begränsande ur den aspekten.

Att det förmodligen är ett utdöende format skiter jag i /…/ Det är ett andningshål i ett hav av superstajlade youtubers och insta-konton.

Septicemia

-Det är dessutom skönt att bloggandet inte i första hand är visuellt, det är ett andningshål i ett hav av superstajlade youtubers och insta-konton. Dessutom är det oerhört enkelt, inget som nödvändigtvis behöver planeras eller förberedas utan det går utmärkt att sitta osminkad i en sunkig t-shirt och bara skriva. 

Varför har du har valt att blogga på engelska?

-När bloggar var som populärast så fanns det en hel del alternativa, svenska skribenter men det dog ut i samband med att sociala medier slog igenom.

Jag började skriva på engelska för 5-6 år sedan för att hitta fler som också bloggar om liknande ämnen, det är roligt att få kontakt med människor från andra länder med andra erfarenheter. På engelska är jag rätt anonym och trivs med att kunna vara det.

Allt börjar med musiken

Septicemias hjärta brinner verkligen för musik och det märks på bloggen. Det är i musiken som hon finner sin inspiration. Hon berättar gärna när hon hittat något nytt att lyssna på eller dammar av gamla favoriter för läsarna att upptäcka. I våras gjorde hon också ”30 day music challenge” då hon tipsade om en låt inom ett ämne varje dag i 30 dagar.


Du gjorde nyligen ”30 day music challenge”. Hur viktig är musik för dig och kan du tipsa om någon favorit?

-Musik är ett av mina absolut största intressen. Jag försöker att hålla mig uppdaterad om nya släpp, lägger alldeles för mycket tid på Spotify och lyssnar/samlar på vinylskivor.

Det är musiken i mångt och mycket som format och inspirerat hela min stil.

Septicemia

Det är musiken i mångt och mycket som format och inspirerat hela min stil, allt från kläder till inredning. Jag försöker att inte låsa mig vid en specifik genre utan är öppen för det mesta, alltid på jakt efter nya band och artister att lyssna på.

Framför allt letar jag efter kvinnliga band/artister inom gothic rock och darkwave, genrer som formligen svämmar över med band som enbart består av män.

Ett av mina absoluta favoritband är isländska Kælan Mikla, de har ett rätt unikt sound och har fått en del uppmärksamhet de senaste två åren. Bandet kallar sin stil för synth-punk vilket känns som en bra benämning, darkwave är nog genren som de passar bäst under. Jag tycker deras musik är fantastisk, egen, mörk och drömsk. De är tre tjejer som sjunger på isländska och använder mycket element från den karga naturen på Island som inspiration i sina låtar.

Ett annat återkommande tema på bloggen är Septicemias olika DIY projekt. Det är allt från inredning till kläder och accessoarer. Speglar målas och lappar sys på. Svart färg och kistor är förstås återkommande teman.

Kan du berätta lite om ditt senaste DIY projekt?

-Jag blev nyss klar med en väska! Det är nog det mest utmanande projektet jag gett mig på men också det i särklass roligaste.

Väskan är i form av en likkista, efter att ha letat i åratal efter just en sådan väska men utan att ha hittat något jag varit nöjd med, så bestämde jag mig för att sy en egen. Oftast när jag får den här typen av idéer så bara kör jag, vad är det värsta som kan hända?

Jag gillar second hand och återbruk så jag valde att göra väskan av ett par gamla skinnjackor och rita upp mönstret på egen hand. Det var otroligt lärorikt och jag hoppas kunna göra mer liknande grejer.

DIY är något jag brinner för, dels för att det gör min stil mer personlig men framför allt för att det är så kreativt.

Här hittar du Septicemia:

Bloggen: rabidhole.wordpress.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *