Killstarkopior säljs dyrt

Har du fått frågan om att bli ambassadör på Instagram? Du är (tyvärr) inte unik. Enligt en omröstning på Alternativ Stils Instagram stories hade 82% fått ambassadörsförslag.

Omröstning från Alternativ Stils Instagram Stories
Meme från @ScammersOfInstagram

I artikeln Brand Ambassador scam på Instagram berättade jag hur scammen går till men i korthet går det ut på följande:

Att få dig att känna dig utvald som en ambassadör så att du köper Aliexpressgrejer dyrt och lurar dina vänner att göra detsamma.

Från Alternativ Stils Instagram Stories

Eftersom märkena snabbt får dåligt rykte byter de namn fort men Lillithshop, Bruxias, Gloomland, Jynked och varianter på det är ofta återkommande. Du kan följa instagramkontot @alternative_scams som ständigt uppdaterar om nya alternativa bluffar.

Här är några konkreta exempel från Gloomland som kontaktade mig idag. I deras webshop finns kläder och skor som du också finner på sidor som Aliexpress och Wish. Förmodligen går det att hitta ännu billigare eftersom jag bara tog det första exemplet som kom upp på Aliexpress.

(Obs, om du har beställt från Aliexpress eller Wish så kanske du också känner till att det som syns på bilden ofta inte är det som man faktiskt får hem när man beställt).

De här produkterna är i sin tur ofta kopior av kläder från kända märken som Killstar. Gloomland säljer alltså kopior på kläder dyrare än originalet (!)

Eftersom kopior på alternativa märken som Killstar, New Rock och Demonia mfl. är så pass vanliga är det också något som det kan vara värt att vara uppmärksam på för dig som gillar att shoppa secondhand. Det billiga fyndet kanske inte alltid är så bra som det verkade…

Hur blir man en ambassadör på Instagram?

Många hittar hit till alternativstil.se genom att googla just detta så därför vill jag gå in lite djupare på det.

Företag som tex. Gloomland med flera utnyttjar din dröm att bli modell eller influencer. Det här är ett sätt för dem att ragga kunder.

Vem som helst kan få 50% rabatt och titeln ”ambassadör” genom att skicka ett dm på instagram till exempelvis företaget jag nämnde ovan. Du får sedan också en rabattkod med 20% rabatt till dina vänner och följare. Men varför ska de använda den när de själva kan bli ambassadörer? Och som du redan vet är kläderna till överpris även om du får halva priset…

Om vi ska gå in på detaljer så ska du i Sverige dessutom egentligen skatta på värdet som du fått i rabatt eftersom skatteverket räknar det som inkomst för att du gjort reklam… Visst luktar det som en dålig deal att betala för att göra reklam?

Men kanske kan samarbetet med det här företaget och delningar på deras Instagram göra så att andra följare och företag får upp ögonen för mig?

Nej, om du vill bli en RIKTIG Influencer och ambassadör på Instagram så är samarbeten med oseriösa företag det sämsta du kan göra.

Dels vill inte andra märken förknippas med plagiat och scams så om du går i god för dåliga märken så vill de rent krasst inte förknippas med dig heller. Men kanske framförallt så kan den här typen av ambassadörskap göra att dina följare får uppfattningen att din åsikt kan köpas. Om dina följare inte längre litar på dig så spelar det ingen roll hur många de är.

Omröstning från Alternativ Stils Instagram Stories

Om du vill bli en influencer och en riktig ambassadör för ett riktigt märke.

  • Fokusera i första hand på att bygga upp ditt konto.
  • Var mån om din publik och det förtroende som de har för dig.
  • Var petig med eventuella samarbeten och dubbelkolla företag som kontaktar dig.
  • Kontakta själv företag som du önskar att arbeta med.

Här är några videos inom ämnet gjoda av Emelie Boo:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *