Vad är en alternativ stil?

Frågan som är så lätt men samtidigt omöjlig att svara på. Vad innebär egentligen att vara alternativ? Alla verkar ha sin egen definition av vad en alternativ stil är men några gemensamma nämnare kan nog de flesta komma överens om.

Att vara alternativ innebär att ligga utanför huvudfåran för vad som är ”inne”. Två personer som anses vara ”alternativa” kan alltså se totalt olika ut. Samtidigt skulle nog få tycka att det räcker med att vara ”ute” för att vara alternativ. En person med en alternativ stil har i regel gjort ett aktivt val att sticka ut från mängden med en annorlunda stil.

Oftast syftar man på personer som tillhör olika subkulturer. En del är musikbaserade som tex. goth, metal och punk medan andra mer handlar om kläder och livsstil som tex. steampunk och kawaii.

Exempel på alternativa stilar:

 • Goth
 • Punk
 • Metal Head
 • Lolita
 • Steampunk
 • E-girl
 • Pastel Goth
 • Grunge
 • Cyber Goth
 • Emo
 • Scene
 • Rockabilly
 • Mfl.

Men att sätta en etikett på sin stil kan ibland upplevas som begränsande. Många som har en alternativ stil känner inte att de passar in på någon av stilarna i listan ovan. De vill skapa sig sin egna unika stil och kanske inspireras av lite allt möjligt. Då är det bra med begreppet ”alternativ” eftersom det är så brett.

Ofta är det just stilen och utseendet som får mest fokus. Framför allt på sociala medier och pinterest där allt är väldigt bildbaserat. Eftersom  många subkulturer är musikbaserade kan det vara problematiskt. Eller i alla fall är det många som tycker det. Framförallt är goth drabbat av detta då en del inte känner till eller bryr sig om den musikaliska biten.

Många tror att goth bara handlar om att klä sig i svart och visst kan det se så ut om man bara skrapar på ytan. Men goth är en musikbaserad subkultur vilket innebär att den gemensamma nämnaren är att gothare gillar en viss typ av musik. Visst behöver man inte gilla all musik och självklart lyssnar gothare på annan musik också men musiken är en viktig del.

Sen har så klart inte gothare ensamrätt på att klä sig i svart men innan man använder begreppet ”goth” kan det vara bra med research. Detsamma gäller för metal och punk mfl. Ett generellt tips om du har fastnat för någon specifik stil är att läsa på om och verkligen utforska den. Det är kul!

En alternativ livsstil

Att vara alternativ är något som för många inte bara är en stil utan en livsstil. Det kan då genomsyra allt från musiken man lyssnar på, heminredning och hobbys.

I en del städer finns det levande subkulturer och genom dem kan man kan träffa personer med samma intresse. Det kanske till och med finns fysiska butiker och uteställen också.

I Sverige är det dock väldigt få som har den lyxen. I de flesta små städer får man vara glad om det kanske är någon liten livespelning eller event.

Hur blir man alternativ?

Om du känner att du vill klä dig alternativt kan det vara svårt att veta var du ska börja. En del gör en helomvändning på en gång medan andra gör successiva förändringar. Det är individuellt och du känner av det bäst själv.

Sök inspiration och information på nätet, testa att lyssna på lite annorlunda musik och börja experimentera med din stil.

Att köpa en helt ny garderob på studs kan vara dyrt men lyckligtvis finns det en stor anda för DIY inom de flesta stilar. En annan populär källa är secondhandbutiker. Det går att åstadkomma mer än du tror med väldigt små medel!

Alternativa Kädmärken

Det finns gott om alternativa klädmärken och webshoppar. I en del städer finns det också riktiga fysiska butiker. Stötta dem så att de får vara kvar 🖤

Här är några alternativa märken och webshoppar. De säljer allt från kläder och hårfärg till inredning mm.

Du behöver inte ha kläder från listan ovan utan kan hitta din stil på annat sätt. Mycket går att finna billigt på vanliga butiker som H&M, Asos och Shein. Tradera, säljgrupper på Facebook eller vanliga  secondhandbutiker kan vara riktiga guldgruvor!

Skillnad på verklighet och instagram

Instagram och Pinterest är bra källor för inspiration men ibland kan de ge prestationsångest också. Kom ihåg, att vara alternativ är inte en tävling eller en jakt på ”alternativa” poäng. Jag som driver den här sidan lyssnar ibland på dansband och går omkring med strumpor i mina foppatofflor. Det är helt okej!!

Att ha en alternativ stil är ett tillfälle att slippa rätta sig efter normen så tänk då på att inte bara byta ut den gängse normen mot en ny norm! Se alla dessa coola bilder som inspiration Men kom ihåg att njuta av livet och ha kul med din stil 🖤

Hej, här är jag och min dotter en o-stylad men underbar dag på stranden.

Hur skulle du beskriva din stil? Svara gärna i en kommentar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *